maanantai 27. elokuuta 2012

W.A.N.A.

 Previously on Botswanassa pyryttää: Batswana, Ohittelu vasemmalta, Toyota Hiace & Sää.

Waluutta täällä on pula. 10 pulaa on vähän reilu euro. Itse ajattelen sen aikalailla niin, että jaan pulamäärän kymmenellä ja sitten ehkä pyöristän vähän ylöspäin. Mutta aika helppo muistisääntö on siis, että 1 euro on 10 pulaa. Välillä on vaikea ajatella, ettei edes esimerkiksi 100 pulaa olekaan niin iso summa, vaikka se tuntuukin erittäin suurelta määrältä rahaa.


Ateriat täällä ovat pääosin maittavia. Koulun ruokalassa lounas maksaa 15,30 pulaa, ja tarjolla on aina samaa ruokaa eli riisiä, paikallista papaa, lihaa ja kanaa ja vähän edes vaihtelevia vihanneksia, joita saa lautaselle kyllä todella vähän. Koulussa on myös kioskeja, joista saa ostettua melko halvalla mm. hodarin tyylisiä välipaloja, hamppareita, ranskalaisia ja paikallisten suurta herkkua eli fat cakea. Kyseessä on vähän niin kuin hillomunkki rapealla kuorella, mutta ilman hilloa. Ensin tuntui, että onpa tylsä herkku, kun sisältä ei tosiaan löytynyt mitään, ja tuli ihmeteltyä, miksi paikalliset ja esimerkiksi jenkit pitivät siitä niin paljon. Nyt täytyy sitten myöntää, että itsekin tulee haaveiltua fat cakesta melkein päivittäin. Botswanalaiset rakastavat muuten lihaa, sen voin sanoa! Perinteistä ruokaa onkin tietynlainen liha, kana, papa (riisin korvike yleensä, aika mauton ainakin omaan makuun, puuro ja pinaatin kaltainen ruokalaji. Tämä on todellinen lihansyöjän paratiisi, lihaa löytyy paljon ja joka paikasta. Joku väitti minulle, että Botswana vie kolmanneksi eniten lihaa maailmalle. Jotkut kasvissyöjät ovatkin valittaneet, kun kasvisruokaa ei oikein tahdo löytyä, ja ovatpa jotkut sitten sortuneetkin esimerkiksi lihaisiin pitsoihin ja mutustaneet niitä hyvinkin tyytyväisen näköisinä. Omaan makuun paikallinen ruoka ei ehkä ihan suurinta herkkua ole, mutta eipä ole varmaan mämmi ja kalakukkokaan ulkomaalaisille. Pikaruokaloita täältä löytyy todella paljon, ja parempiakin ruokaloita. Läheiseltä ostarilta löytyy esimerkiks erittäin hyvä intialainen ja vähän kauemmalta ostarilta paras pizzapaikka, jossa oon ikinä syöny. Pihvejä täällä saa myös rikollisen halvalla verratuna esimerkiks Suomeen, mikä ei nyt ihme oo kun lihamaasta on kyse. Kunnon pihviaterian saa sellaseen kymppiin tai jopa halvempaankin, ja lisäks jollain paikoilla on erikoistarjousiltoja, jollon kaikkee kivaa saa edulliseen hintaan. Kahviloita täällä on oikeasti vaikea löytää, mutta yksi erittäin hyvä jäätelöketju täältä löytyy. Kannattaa testata mikäli tänne päin eksyy!

Bull & Bush's monday's special: rib night!

Linga Longan lasagneateria, joka kuvaa hyvin osuvasti botswanalaisten suhdetta salaattiin

Burgeriaterioiden liha on aina kunnon tavaraa!

Nokia elää ja voi hyvin Botswanassa! Älypuhelimet on löytäny osittain tiensä tännekin, mutta silti ylivoimaisesti suurimmalla osalla täällä on perus karvalakkimalli ja yleensä nokialainen sellainen. Monesti kun mainitsee tulevansa Suomesta, tulee monelle mieleen heti Nokia mairean hymyn kera. Toinen brändi, joka on kovassa huudossa täällä on English Premier League eli Englannin futisliiga. Tämä asia on miellyttävästi nähtävissä, kun tyypit kantavat täällä ylpeästi omien suosikkijoukkueidensa paitoja päällä, ja monella tytölläkin löytyy oma suosikkiseura ja he tietävät jalkapallosta paljon juttuja. Pelit näkyvät lähes joka kuppilassa ja jopa meidän yliopiston kahvilassa! Jalkapallo on suvereeni ykköslaji niin kuin lähes kaikkialla maailmassa ja niin kuin kuningaslajin tietysti kuuluukin olla! Tässä suhteessa Suomi on ehdoton kehitysmaa verrattuna hyvinvointivaltioon Botswanaan - voi kun meidän rillaavat lapsijutilat ja häkähäkkisetkin pääsisivät irtautumaan kummolapropagandan junttiuden suosta ja alkaisivat kulkemaan Kuningas Litmasen jalanjälkiä kohti valoisampaa tulevaisuutta! Ehkä sillon päästäis kilpaileen arvoturnauksissa lajissa, joka otetaan vakavasti useammassa kuin seitsemässä maailman maassa.


Alue eli kaupunki on hyvin laajalle levittäytynyt ja se on melko harvaan asutettu. Välimatkat ovat pitkiä ja ikävystyttäviä suoria löytyy vaikka muille jakaa. Kaikkialla on hyvin kuivaa, talot eivät aina ole ihan priimakunnossa ja täällä tuntee olevansa kyllä Afrikassa. Gaboronesta löytyy toki muutama iso länsimaalaistyyppinen ostoskeskus, sekä pienempiä afrikkalaishenkisempiä ostareita. Yliopisto sijaitsee ihan hyvällä paikalla, eri paikkoihin pääsee kävellen, combeilla tai takseilla. Talot ovat matalia, lukuunottamatta businessalueen korkeita rakennuksia, jotka erottuvatkin harvinaisen selkeästi ympäristöstään. Itse Gaborone sijaitsee aivan Etelä-Afrikan rajalla, joten Etelä-Afrikkaan pääsee todella kätevästi. Gaboronen sijaitessa sisämaassa, on muihinkin eteläisen Afrikan maihin matkaaminen suht helppoa, vaikka välimatkojen suuruutta on välillä vaikea uskoa ja hahmottaa näin eurooppalaisen näkökulmasta.

Main Mall


Melkoinen ilmestys katukuvaan tämä Ministry of Health

Matka kohti "lähi"ostoskeskusta alkakoon!


Kilpailevat parturit African Mallilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti